Vágyakozás

Hogy én ki vagyok az nem titok, azt suttogják a csillagok, bölcs éjjelén a teliholdnak, midőn összezúzott nefelejcs kelt életre annak porából. 
Hogy te ki vagy az rejtelem, 
Teliholdnak füstös fényét figyelem, 
Hogy füst-e az vagy suttogó illatfelhő? 
Kincsekről fütyörésző félhomály, 
Esetleg álmokról dúdolászva merengő ködfátyol.
Aggaszt a megfejthetetlenség, 
Varázspor illata bűvöli orrom hegyét.
Friss illat ez, új bűbáj, ismeretlen varázsige 
- melyik fejezet befejezetlen kezdete?
Boszorkányság. 
Csörgő kígyók jelezte veszély, a mámoros feketeségben, majd csak belemar egy-egy, tejben-vajban fürdetett szűzi testembe, hogy karcsú derekamnak minden porcikáját levegőtlenül magához kényszerítse, míg nem, érintetlen bőröm engedelmesen hozzá nem simul - aztán alábbhagy a szorítása. 
Immár nyugodt lényemnek burkát érezheti sajátjának, amely akár a túlmelegedett fazék pihen, sok apró, mégis egészet alkotó tartalmával lomhán, de biztosan. 
Édesség, akárcsak csokoládé íze hull ajkamra, s szelíd gyermek módjára állom minden falatát, ennek a kívánatos ízkavalkádnak. 
Majd egy szemrebbenéssel később szigorú felnőttként utasítom testemet a fájó önmegtartóztatásra, hogy a szinte félméteres tavacskában úszni tanuló gyermek létemet az ár, ki ne sodorja a partra, amely így gyönge, bár néhol megkeményedett bőrömet, fodrosra ne szaggassa. 
Ki vagy te? 
Ki vagy, ha magadénak tekintesz? 
Ki vagy, ha érintésed felborzasztja az elmémben alvó gondolatokat? 
Ki vagy, ha tekinteted a bagolyé: mély bölcsességgel és feneketlen rejtelemmel nézel belém, s te látsz, míg én csak nézlek, s akár a búvár felfedezni véllek, s csak hínár és homok tárul elémbe. 
Ki vagy te, aki cseppkő barlang határozott visszhangjával szólítasz nevemen? 
Ki vagy te vándor, vagy csak eltévelyedett utazó? Lelkem tükre megárad a nyilvánvaló papírra vetett éned kibontakozó őszinteségétől, s cserepes elhanyagolt ajkaim csak egy kérdést képesek kiejteni újból és újból, akár a tépelődő ördögi kör kétségbeesett foglya, míg arra válasz nem találtatik: 
Ki vagy te?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések